Fem bra böcker som handlar om konst

Lär dig mer om konst genom att läsa. Det finns riktigt bra konstböcker både för barn och för vuxna. En serie böcker om konst för barn heter ”Min första bok om…” och så exempelvis namn som Carl Larsson eller Nils Dardel. Böckerna är pekböcker som passar att titta i redan från tidig ålder. I ”Min första bok om Elsa Beskow” visas alla de älskade sagoillustrationerna från till exempel “Mors lille Olle” och “Hattstugan”. På ett pedagogiskt och roligt sätt får barnen inblick i konstens värld genom böckerna och nyfikenheten att få veta mer har väckts.

shutterstock_370126373Läs en bok som vunnit pris

Under senare år har konstnären Lars Lerin blivit mycket uppmärksammad. År 2016 fick han dessutom motta tv-priset “Kristallen” på galan med samma namn. År 2014 gav han ut storsäljaren “Naturlära”, en bok med hans vackra akvarellmålningar. Andra konstböcker av samma författare är bland andra “Ljus i öster: Sibirienbilder” och “Hundarna vid Ganges”. Lerin har kallats för Nordens främste akvarellmålare och det är lätt att bli hänförd av de skira målningarna som ofta föreställer landskap. För dig som vill läsa en ambitiös bok om vad konst är, rekommenderas “Det här är konst: hela historien från grottmålningar till graffiti”.

Enskilda konstnärer eller konstens historia?

Det har givits ut många böcker om konst. En del visar bilder, teckningar och målningar som du som läsare får betrakta men ger inte mycket information om verken. Andra behandlar konsten som ämne mer teoretiskt och lär dig om olika stilar. För att få en bred kännedom om ämnet är det klokt att läsa båda sorter. Att bläddra i en vacker konstbok innan du ska somna på kvällen gör dig avslappnad och kanske kommer du att drömma om vackra bilder. Genom att tidigt uppmuntra ditt barn att läsa konstböcker väcks en nyfikenhet för färg, form och kreativitet.